OPEN OPROEP

Wat is jouw favoriete gebouw in Nijmegen?


Mensen die in Nijmegen wonen en werken voelen zich nauw met hun stad verbonden, en terecht! Maar wat is jouw favoriete gebouw in Nijmegen?
Onder leiding van Nico Nelissen, emeritus hoogleraar aan de Radboud Universiteit en erevoorzitter van het ACN, worden favoriete gebouwen en persoonlijke verhalen uit onze stad gebundeld in een mooi boek.
Dat kan je school zijn waar je je eerste liefde leerde kennen, het huis waar je altijd wat langzamer langs loopt, een kerk, fabriek, museum of station.
Een gebouw waar jij een bijzondere band mee hebt, een avontuur beleefde, een leuk verhaal over kent of een gebouw dat je gewoon heel mooi vindt.

Het Architectuurcentrum Nijmegen (ACN) ondersteunt dit initiatief van harte en moedigt je aan om bij te dragen deze bijzondere verzameling verhalen uit de stad. Stuur jouw verhaal plus een mooie foto vóór 15 december 2020 in via 

info@mijnfavorietegebouwinnijmegen.nl

Je bijdrage bestaat uit

Een verhaal of toelichting van maximaal 350 woorden

- Een mooie liefst zelfgemaakte foto van het gebouw

- Een korte beschrijving van de reden waarom dit je favoriete gebouw is

- Een paar gegevens over het gebouw, het adres, de naam en mogelijk de architect en het bouwjaar

Tot slot je naam en je contactgegevens

Zelfgemaakte foto

Gebruik bij voorkeur een door je zelf gemaakte digitale foto van het gebouw die we mogen gebruiken voor de publicatie en op onze website. Zorg dat deze foto een voldoende hoge resolutie heeft van minimaal 1,5Mb. De foto mag zowel van het hele gebouw, een detail van het gebouw, of het interieur zijn. Wij kunnen eventueel zorgen voor een passende foto als je dat wilt.




Gegevens van gebouw

Naam, adres, bouwjaar (indien bekend), architect (indien bekend)

Korte beschrijving van de reden waarom dit jouw favoriete gebouw is

Bij voorkeur een persoonlijk verhaal waaruit blijkt wat jouw binding met het gebouw is en waarom dit gebouw ‘iets met je doet’. Ben je er geboren? Heb je er gewoond? Ben je er naar school gegaan? Heb je er iets bijzonders beleefd? Werk je er? Ben je erin getrouwd? Enzovoort.

Naam

Zet aan het einde van je bijdrage wie je bent en wat je doet. Iedereen kan en mag meedoen!

Bundeling

De inzendingen worden opgenomen in een te verschijnen boek onder de titel ‘Mijn favoriete gebouw in Nijmegen’. Als je deelneemt, vind je het goed dat jouw foto en tekst in het boek worden opgenomen.

Inzendingen toesturen

Stuur je inzending vóór 15 december 2020 in via

info@mijnfavorietegebouwinnijmegen.nl

Weet je al meteen dat je aan dit project wilt deelnemen? Stuur ons dan zo snel mogelijk een bericht met welk gebouw jij hebt gekozen (dit om te vermijden dat we ‘dubbele’ inzendingen krijgen)!

Projectteam

Prof. dr. Nico Nelissen, algehele leiding

Frank Willems, architect AvB

Ir. Kees Teeken, stedenbouwkundige

Arthur Schekermans, fotograaf

Voor nadere informatie: www.mijnfavorietegebouwinnijmegen.nl 


Voorbeeld (zo kan je bijdrage er in grote lijnen uitzien)

Park Heyendaal




Adres: Rode Kruislaan, Nijmegen

Bouwjaar: 1998

Architect: Fons Rats, architectenbureau Boosten-Rats

Park Heyendaal bevindt zich tussen de spoorlijn Nijmegen-Venlo en de Sint Annastraat, op het terrein van het voormalig Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ).

Op een langgerekte bouwstrook zijn appartementen gerealiseerd, die verdeeld zijn zijn over drie stadsvilla’s van elk vier bouwlagen en een zeven laagse ‘woonschijf’.
Onder dit geheel is een parkeergarage gerealiseerd die zich uitstrekt over de volle lengte van het complex.
Het geheel is omgeven door groen, waarbij vooral enkele monumentale bomen -die uit de periode van het CWZ stammen- het beeld en de sfeer van het Park Heyendaal bepalen. De herinnering aan het voormalige CWZ wordt levendig gehouden door een centraal geplaatst kunstobject ‘Intensieve zorg’ van Theo Schreurs.

De appartementen in de stadsvilla's zijn er in vijf typen met verschillende oppervlakte en indeling. Ze zijn voorzien van een ruime woonkamer en een halfopen keuken. Een aantal appartementen beschikt over een terras, de andere typen zijn voorzien van een groot balkon. De appartementen beschikken verder over twee slaapkamers, een badkamer met ligbad, douche, badkamermeubel met wastafel en een separaat toilet. Door per stadsvilla en schijf gebruik te maken van een eigen kleur baksteen ontstaat een geheel dat gekenmerkt wordt door eenheid en verscheidenheid.

Voor ons is het een ideaal onderkomen omdat de ligging perfect is: vlakbij het centrum, vlakbij de Radboud Universiteit en vlakbij het openbaar vervoer (bus, trein).
Door de ligging in een parkaanleg met enkele sportvoorzieningen (voetbalveldje, speelplaats voor kinderen, pingpongtafel en een jeu de boules baan) is het een ware oase in een door onderwijsinstellingen omgeven gebied. Het geheel heeft voor ons een hoge belevingswaarde, vooral door de ideale combinatie van groen, de heldere stedenbouwkundige compositie, de aangename hedendaagse architectuur en ‘sjieke’ uitstraling. 
Het is een genot om er te mogen wonen!

Een bijzonderheid is dat het ontwerp van de hand is van een van mijn oud-leerlingen van de Academie van Bouwkunst te Maastricht, te weten de architect Fons Rats. 

Nico Nelissen, em. hoogleraar Radboud Universiteit Nijmegen

Reacties

Populaire posts van deze blog

Teken nu in op: ‘Mijn favoriete gebouw in Nijmegen’

Boek bestellen.

Mijn favoriete gebouw in Nijmegen: MEER DAN 140 INZENDINGEN!